Razmišljaju o uvođenju solidarnog poreza

Bez autora
May 27 2014

Naša je želja i namjera da ne dođe do smanjenja plata u javnom sektoru u RS, ali razmišljamo o uvođenju solidarnog poreza, koji bi bio jedan od izvornih prihoda fonda solidarnosti, što je još samo ideja sa različitim podvarijantama.Kazao je ovo danas Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, nakon sastanka sa Safetom Softićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, posvećenog uglavnom aktivnostima nakon poplava i klizišta.

Razmišljaju o uvođenju solidarnog porezaNaša je želja i namjera da ne dođe do smanjenja plata u javnom sektoru u RS, ali razmišljamo o uvođenju solidarnog poreza, koji bi bio jedan od izvornih prihoda fonda solidarnosti, što je još samo ideja sa različitim podvarijantama.

Kazao je ovo danas Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, nakon sastanka sa Safetom Softićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, posvećenog uglavnom aktivnostima nakon poplava i klizišta.

Radojičić je naglasio da se u entitetskim organima trenutno razgovara o uspostavi jedinstvenog registra pravnih i fizičkih lica koja su oštećena, uspostavi fonda solidarnosti, jednokratnim naknadama za najugroženija domaćinstva, te o fiskalnim politikama.

"Biće važno da imamo u narednom periodu visoku koordinaciju na nivou institucija BiH kako bismo ono što ide preko zajedničkih institucija, fondova, budžeta od međunarodne zajednice kao međunarodna pomoć uskladili i dogovorili način koordinacije, implementiranja", dodao je Radojičić.

Naglasio je da prostor koji je obuhvaćen poplavama u RS naseljava 85 odsto stanovništva tog entiteta i da je tu oko 85 odsto privrednih subjekata.

"Praktično, ovo je jedan novi rat koji se desio. Sada je trenutno faza čišćenja i dezinfekcije. Tek ulazimo u fazu koja mora biti sistematska, kada bude donesen sistem mjera, na koji način pomagati kojem području. Da li Doboj i Šamac proglasiti područjem od posebnog interesa što će onda značiti i drugačije poreske stope, takse i određene podsticaje", kazao je Radojičić.

Napomenuo je da imaju primjedbe na rad pojedinih institucija na nivou BiH, koje se nisu ni u ovih deset dana ponašale u skladu sa onim što se dešavalo.

"Odajemo priznanje pripadnicima Oružanih snaga BiH. Pokazalo se da bi bilo dobro prilagoditi formaciju i strukturu OS i potrebama elementarnih nepogoda. Bilo bi dobro razmisliti o tome", dodao je Radojičić.

Na pitanje o smanjenju plata, Softić je istakao da i Vlada FBiH razmišlja o raznim oblicima solidarnosti, ali da smatra da plate, penzije i boračke naknade zadnje treba dirati, jer ima još dosta rezervi u određenim budžetima. Naglasio je da očekuju da će im Vlada, u skladu sa zaključcima sjednica oba doma Parlamenta FBiH, do kraja sedmice uputiti zakonsku regulativu o osnivanju fonda za pomoć, dok intenzivno radi i na zakonskim rješenjima u vezi sa dodjelom zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik